Διαμεσολάβηση

Η διαμεσολάβηση είναι μία εναλλακτική μέθοδος εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς μεταξύ των μερών. Τη διαδικασία καθοδηγεί ένας κατάλληλος ειδικά εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος διαμεσολαβητής, ουδέτερος και αμερόληπτος, ο οποίος βοηθά και διευκολύνει τα μέρη να υπερπηδήσουν τα διαπραγματευτικά εμπόδια και να καταλήξουν σε μία κοινά αποδεκτή και αρεστή λύση όπου όλοι θα νιώθουν κερδισμένοι . Ο διαμεσολαβητής δεν είναι δικαστής, συμβάλλει μόνο στο να βρεθεί με τη συνεργασία των μερών συμφέρουσα για όλους λύση, η οποία αφού αποτυπωθεί εγγράφως στο πρακτικό διαμεσολάβησης, θα έχει ισχύ δικαστικής απόφασης.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα του θεσμού της διαμεσολάβησης και ο λόγος να την επιλέξουν τα μέρη, είναι η επίτευξη άμεσης επίλυσης της διαφοράς , εντός μίας ημέρας συνήθως, ενώ δια της δικαστικής οδού ενδεχομένως να χρειαστούν 5-10 χρόνια. Σημαντικό πλεονέκτημα επίσης είναι το χαμηλό κόστος του συνόλου της διαδικασίας, αφού αποφεύγονται τα χρονοβόρα, πολυδάπανα και ψυχοφθόρα δικαστήρια. Τα μέρη έχουν τον έλεγχο επί του τελικού αποτελέσματος της διαδικασίας και αποφασίζουν τα ίδια για τη διαφορά τους και όχι κάποιος τρίτος που δεν εμπλέκεται με τα πρόσωπα. Η όλη διαδικασία περιβάλλεται από εχεμύθεια και απόλυτη εμπιστευτικότητα.

ΕΙΔΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

– Τραπεζική Διαμεσολάβηση

– Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές διαφορές

– Διαμεσολάβηση σε οικογενειακές διαφορές (η επιμέλεια και διατροφή των παιδιών, η επικοινωνία τους με γονείς και παππούδες, ρύθμιση περιουσιακών διαφορών από το γάμο όπως αξιώσεις στα αποκτήματα, κλπ)

– Σχολική διαμεσολάβηση

– Διαμεσολάβηση στον εργασιακό χώρο


Yποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης (ΥΑΣ)

Μετά τη ψήφιση του ν. 4640/2019 πλήθος οικογενειακών διαφορών – πλην του διαζυγίου – όπως διατροφή, επικοινωνία, αποκτήματα, αλλά και πολλές άλλες διαφορές, όπως ενδεικτικά, τραπεζικές διαφορές, διαφορές με ασφαλιστικές εταιρείες,αγωγές αποζημίωσης, αδικοπραξίες, κληρονομικές διαφορές, εμπορικές διαφορές, εμπίπτουν στην Υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης.

Τι είναι η ΥΑΣ;

Τα εμπλεκόμενα μέρη σε μία διαφορά μαζί με τους δικηγόρους τους και τη παρουσία ενός κοινά αποδεκτού και για τις δύο πλευρές διαμεσολαβητή, συνήθως σε μία και μόνο συνεδρία, συναντώνται πριν τη συζήτηση της υπόθεσης τους στο Δικαστήριο ή ακόμα και πριν την άσκηση τυχόν αγωγής, σε μία προσπάθεια να εξετάσουν τη δυνατότητα επίλυσης της διαφοράς τους εξωδικαστικά.

Τα μέρη έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν τη διαφορά τους δικαστικά αν μέσω της ΥΑΣ δεν συμφωνήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η ΥΑΣ όπως θεσμοθετήθηκε έχει υποχρεωτικά έγγραφα, που υπογράφονται από τα μέρη και τους δικηγόρους ώστε αυτά να ενσωματωθούν στο φάκελο κατά την εκδίκαση της αγωγής στο Δικαστήριο.

Η ΥΑΣ δύναται να πραγματοποιηθεί και προ ασκήσεως της αγωγής σε μία προσπάθεια τα μέρη να αποφύγουν τη δικαστική διαδικασία.